INVL Logo

AB "Finasta": vertybinių popierių rinkų korekcija – proga papildyti investicinius portfelius

Didžiausia nebankinė finansų maklerio įmonė Lietuvoje „Finasta“ įspėja, kad dėl pokyčių pasaulinėse rinkose, ateinančios porą savaičių gali būti nervingos ir Lietuvos vertybinių popierių biržoje.

„Reikėtų prisiminti, kad pasaulio biržų kilimas tęsiasi nuo 2003 metų, todėl natūralu, kad rinkų augimas po truputi lėtėjo. Rinkoms didesnio nervingumo (dėl krizės nekilnojamo turto rinkoje ir brangstančios naftos) suteikė sulėtėjusi JAV ekonomika, kuri tiesiogiai atsiliepė per eksportą ir importą susijusioms rinkoms. Dėl šių priežasčių investuotojai pradėjo trauktis iš JAV, o dolerio kursas ir toliau krenta“, – sako AB FMĮ „Finasta“ direktorius Dalius Kaziūnas.
 
Analitikai atkreipia dėmesį, kad šie pokyčiai trumpuoju laikotarpiu gali atsiliepti ir kylančių rinkų (Rytų ir Centrinės Europos, Rusijos, Balkanų ir kt.) vertybinių popierių biržoms. Tačiau investuotojai pasirinkę ilgalaikę investavimo strategiją neturėtų jaudintis dėl svyravimų – fundamentali rinkų augimo kryptis neturėtų keistis, todėl investuotojai naudodamiesi korekcija gali pigiau įsigyti akcijų ir tokiu būdu papildyti savo portfelius.

Investuotojai neturėtų išsigąsti ir Lietuvos rinkos užklupusios lengvos korekcijos. Nuo birželio vidurio spurtavęs OMXV indeksas buvo pakilęs 15 procentų, todėl natūralu, kad investuotojai suskubo fiksuoti pelnus. Kita vertus, augantis bendrovių pelningumas ir gerėjantys finansiniai rezultatai rodo, kad  Lietuvos rinkos potencialas dar neišsemtas.