INVL Logo

„Invalda LT“ parduoda „Vilniaus baldų“ akcijas, didina „Litagros“ akcijų paketą

Viena didžiausių Lietuvos investicijų bendrovių „Invalda LT“ parduoda 45,4 proc. AB „Vilniaus baldų“ akcijų paketą ir iki 36,9 proc. didina savo dalį vienoje didžiausių Baltijos šalių žemės ūkio verslo įmonių „Litagra“. Bendra sandorių vertė viršija 104 mln. litų.

Tai numatančios sutartys su bendrove „Invalda privatus kapitalas“ pasirašytos pirmadienį. Sandorius planuojama užbaigti gavus Konkurencijos tarybos leidimus bei įvykdžius kitas sutartyse nustatytas sąlygas.

Už 45,4 proc. „Vilniaus baldų“ akcijų „Invalda LT“ gaus 80,198 mln. litų. Sandorį užbaigus po to, kai AB „Vilniaus baldų“ akcininkai paskirs dividendus, akcijų kaina bus atitinkamai sumažinta gautų dividendų suma. Teigiama sandorio įtaka turėtų būti atspindėta 2014 metų antrojo ketvirčio „Invaldos LT“ rezultatuose. Preliminariai „Invaldos LT“ (atskiros bendrovės) nuosavas kapitalas išaugs 60,5 mln. litų, o konsoliduotas – 6,1 mln. litų.

Kitu 24,124 mln. litų vertės sandoriu „Invalda LT“ iš „Invalda privatus kapitalas“ įsigis 45,45 proc. „Cedus Invest” akcijų ir padidins valdomą „Cedus Invest“ akcijų dalį iki 100 proc. bei perims šiai bendrovei suteiktas paskolas. „Cedus Invest“ valdo 36,9 proc. „Litagros” akcijų.

„Invalda“ į „Vilniaus baldus” investavo prieš 20 metų. Ilgamečiai rezultatai rodo, kad „Vilniaus baldai“ yra viena iš efektyviausių gamybos įmonių regione, dirbanti pelningai ir generuojanti didelius pinigų srautus akcininkams.

„Esame dėkingi visiems įmonę tobulinusiems vadovams  ir visų lygių darbuotojams, kurių pastangų dėka turime aukštos darbo kultūros, modernią ir rinkoje vertinamą įmonę. Per ilgą laiką įmonėje įdiegta vidaus kultūra, kai darbuotojai nuolat savarankiškai tobulina veiklą. Tokioje aplinkoje mūsų kaip akcininko indėlis į sėkmę tampa minimaliu, todėl laikydamiesi principo dirbti ten, kur mūsų pastangos kuria didžiausią pridėtinę vertę, koncentruosimės ties kitomis veiklomis ir investicijomis“, – sakė D. Šulnis.

Jo teigimu, gavusi priimtiną kainą, „Invalda LT“ gali pasitraukti ir iš sutvarkytų bei gerai veikiančių verslų.

Pagal pastarųjų 12 mėnesių rezultatus, AB „Vilniaus baldai“ sandoryje vertinami 10,6 P/E, 7,4 EV/EBITDA ir 3,1 P/Bv. 2013 metais „Vilniaus baldų“ pardavimai siekė 166,116 mln. litų, pelnas prieš palūkanas, mokesčius, amortizaciją ir nusidėvėjimą (EBITDA) – 21,1 mln. litų, o grynasis pelnas – 14,3 mln. litų.

„Įvertinus daugiklius ir keleto metų rinkos kainos vidurkius, istoriškai gautus dividendus, įmonės potencialą bei rizikas ir verslų kainas Baltijos regione, sandorio kaina yra pakankamai gera. Tikime, kad įmonės pagrindine akcininke tampanti AB „Invalda privatus kapitalas“ ir toliau sėkmingai valdys „Vilniaus baldus“, –  sakė  D. Šulnis.

Pasak jo, „Invaldos LT“ valdyba taip pat baigė „Litagros“ strateginių alternatyvų apžvalgą ir nusprendė pasididinti akcijų paketą.

„Nuo pirmosios mūsų investicijos į „Litagrą“ 2011 metų pabaigoje, įmonė padidino veiklos apimtis ir pelningumą. Manome, kad visas įmonės potencialas dar yra neišnaudotas ir kad galėsime prisidėti tiek prie organiško „Litagros“ grupės augimo, tiek prie rinkos konsolidavimo per įsigijimus“, – sakė D. Šulnis.
 
Jo teigimu, „Litagra“ veikia keliuose skirtinguose žemės ūkio ir maisto gamybos segmentuose Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje ir dalyvauja globalioje maisto tiekimo grandinėje. „Platus veiklų spektras ir galima verslo geografija, paremta tradicinėmis regione konkurencingomis pramonės šakomis, atveria įvairiapuses galimybes augimui ir plėtrai“, – sakė D. Šulnis.

Kaip buvo skelbta anksčiau, 2013 metais Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje veikianti „Litagra“ gavo 452,5 mln. litų pajamų, pelnas prieš palūkanas, mokesčius, amortizaciją ir nusidėvėjimą (EBITDA) siekė 28,1 mln. litų.

Konsoliduota „Litagros“ nuosavo kapitalo vertė, tenkanti įmonės akcininkams, 2013 metų pabaigoje siekė 129,474 mln. litų. Sandoryje 100 proc. „Litagros” akcijų įvertinta 143,8 mln. litų.