INVL Logo

AB FMĮ "Finasta": šiemet jau antrą kartą akcijų korekciją išgyvenančią Kinijos rinką būtina atidžiai stebėti

Per keturias dienas daugiau kaip 15% nukritusi Kinijos akcijų rinka gali paveikti ir kitas pasaulio rinkas, tačiau, tikėtina, kad poveikis nebus labai stiprus, mano didžiausios nebankinės finansų maklerio įmonės Lietuvoje „Finasta“ ekspertai. Kinija – viena sparčiausiai augančių pasaulio rinkų, todėl trumpalaikės kainų korekcijos yra neišvengiamos.

„Manome, kad šių dienų Kinijos akcijų rinkos korekciją pirmiausia sukėlė šalies valdžios sprendimas smarkiai padidinti mokesčius sandoriams vertybiniais popieriais ir tokiu būdu šaldyti nepagrįstai greitai augančią šalies akcijų rinką. Fundamentalių priežasčių ilgalaikei krizei tikrai nematome. Greičiausiai tai yra tik neišvengiama trumpalaikė korekcija, juolab, kad nuo metų pradžios Kinijos akcijų rinka kilo apie 90 procentų“, – sako AB FMĮ „Finasta“ direktorius Dalius Kaziūnas.

Pasak jo, šiuo metu sunku pasakyti, kaip toliau vystysis įvykiai Kinijos ir kitose pasaulio akcijų rinkose, tačiau galimas laikinas stabtelėjimas, kol investuotojai aprims, ir viskas sugrįš į vėžes.

Vykstančiais pokyčiais Kinijos vertybinių popierių biržoje labiau susidomėti turėtų tie Lietuvos investuotojai, kurių investicinių portfelių didžiąją dalį sudaro Kinijos vertybiniai popieriai. Šiems investuotojams „Finasta“ ekspertai rekomenduoja ne tik objektyviai analizuoti esamą situaciją, bet ir įvertinti galimus naujus Kinijos valdžios sprendimus dėl šalies ekonomikos šaldymo, kaip tai nutiko prieš keletą dienų. „Investuotojai turi nepamiršti, kad Kinijos akcijų rinka yra didelė ir likvidi, tačiau ji priskiriama besivystančioms rinkoms, kur dideli akcijų svyravimai yra gana dažnas reiškinys“, – sakė D.Kaziūnas.