AB FMĮ "Finasta": JAV akcijų rinkos kritimas gali lemti ir nervingą prekybą Vilniaus biržoje

Didžiausios nebankinės finansų maklerio įmonės Lietuvoje „Finasta“ ekspertai įspėja, kad ateinančią savaitę galima tikėtis permainingos prekybos.

Vakar antras didžiausias Europos Sąjungos bankas „BNP Paribas“ nemaloniai nustebino rinkos dalyvius paskelbdamas, kad užšaldo trijų fondų, kurie buvo įsiskolinę antrinėje paskolų rinkoje, lėšas, t.y.  neleidžia investuotojams išsigryninti pinigų iš šių fondų, taip sustiprindamas rinkos dalyvių nuogąstavimus dėl paskolų rinkos stabilumo. Europos centrinis bankas į kylančią įtampą finansiniame sektoriuje sureagavo gana agresyviai – į regiono bankinę sistemą paleido papildomus 95 mlrd. eurų, t.y. trečdaliu daugiau nei per 2001 rugsėjo 11-os krizę.

Nervinga nuotaika žaibiškai persimetė į akcijų rinkas. Didžiosios Britanijos FTSE 300 indeksas po naujienos paskelbimo krito 2 proc., JAV Dow Jones Industrial Average indeksas krito 2.83 proc. Į Vakarų rinkų kritimą sureagavo ir besivystančios rinkos, kur fiksuotas panašus nuosmukis. Baimė, kad dar daugiau bankų praneš apie blogų paskolų didėjimą verčia investuotojus pardavinėti vertybinius popierius su gana didele nuolaida, todėl situacija rinkose išlieka įtempta.

Kita vertus, ilgalaikiai investuotojai turėtų išlikti ramūs.  Į Morgan Stanley Capital International World Financials (MSC tarptautinių pasaulio finansinių institucijų) indeksą įtrauktų įmonių P/E vidurkis (kuris parodo kiek investuotojai yra pasiryžę sumokėti už vienai akcijai tenkantį pelno vienetą) yra žemiausias nuo to laiko, kai buvo pradėtas skaičiuoti (1995 m.). Todėl dabar bankų akcijos yra pigios, kas leidžia investuotojams papildyti investicinius portfelius. Vilčių investuotojams turėtų teikti tai, kad per praėjusius kelerius metus įmonės sukaupė nemažus pelnus, o tai suteikia pagrindo tikėti, jog stabilūs jų rezervai gali padėti finansų institucijoms sėkmingai įveikti šią krizę.

Tikėtina, kad artimiausiu metu tiek Vilniaus vertybinių popierių birža, tiek kaimyninės Rygos bei Talino biržos neišsiskirs iš kitų pasaulio biržų. Panašu, kad vienas iš kitos savaitės orientyrų prekybai ir toliau išliks investuotojų nuotaikos JAV bei būsto ir finansų rinkų naujienos. Todėl ateinančią savaitę investuotojai gali tikėtis permainingos prekybos ir svyravimų.

Apie AB „Invalda“ finansų sektoriaus įmonių grupę

AB „Invalda“ finansų sektoriaus įmonių grupei priklauso AB FMĮ „Finasta“, UAB „Finasta investicijų valdymas“ ir AB „Finasta įmonių finansai”. AB „Invalda“ įmonių grupės finansų sektoriaus neaudituotos pajamos per pirmuosius šešis šių metų mėnesius, lyginant su pirmuoju 2006 metų pusmečiu, padidėjo 2,5 karto – nuo 14,9 iki 36,5 mln. litų, o neaudituotas grynasis pelnas atskaičius mokesčius – 6,7 karto, nuo 2,3 iki 15,5 mln. litų. Šiuo metu įmonių grupėje dirba 160 darbuotojų. Finansų sektoriaus įmonių grupė veikia Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Rygoje ir Kijeve.