INVL Logo

Pasirašytas išankstinis susitarimas dėl „Moldova-Agroindbank“ akcijų įsigijimo

Birželio 22 dieną tarptautinis konsorciumas, kurį sudaro Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB), viena pirmaujančių turto valdymo grupių Baltijos šalyse „Invalda INVL“ bei Ukrainos privataus kapitalo valdytojas „Horizon Capital“, pasirašė išankstinį susitarimą su Moldovos Valstybės turto agentūra dėl konsorciumo dalyvavimo didžiausio Moldovos banko „Moldova-Agroindbank“ (MAIB) 41,09 proc. akcijų paketo įsigijimo aukcione.
 
Tarptautinis konsorciumas, veikiantis per Didžiojoje Britanijoje įsteigtą bendrovę „HEIM Partners“, įsipareigojo pateikti pasiūlymą įsigyti MAIB akcijas.
 
Minimali 41,09 proc. MAIB akcijų paketo kaina viršija 450 mln. Moldovos lėjų (dabartiniu kursu – 23 mln. eurų).
 
MAIB akcijų pardavimo aukcionas gali įvykti per keletą mėnesių. Nėra jokių garantijų, kad tarptautinis konsorciumas laimės aukcioną, nes jis bus atviras ir kitiems dalyviams.
 
Kaip jau informuota anksčiau, Moldovos centrinis bankas konsorciumui, kurio dalimi yra ir „Invalda INVL“, leidimą įsigyti MAIB akcijų suteikė birželio 20 d.
 
„Invalda INVL“ per 100 proc. valdomą Lietuvos bendrovę „MD Partners“ turi 37,5 proc. „HEIM Partners” akcijų, ERPB – taip pat 37,5 proc., o „Horizon Capital” – 25 proc.
 
„Invalda INVL“ sandoriui įgyvendinti ketina pasitelkti ir kitų privačių investuotojų lėšas, pritrauktas per „INVL Asset Management“ steigiamą tikslinį rizikos kapitalo fondą. Dėl šios priežasties „Invaldos INVL“ dalis „MD Partners“ kapitale gali sumažėti, tačiau bendrovė planuoja išlaikyti daugiau kaip 50 proc. „MD Partners” akcijų.
 
„Moldova-Agroindbank“ yra didžiausias Moldovos komercinis bankas, kurio turtas 2017 metų pabaigoje sudarė 1,078 mlrd. eurų, o nuosavas kapitalas – 180 mln. eurų.
 
„Invaldos INVL“ grupės bendrovėms daugiau kaip 190 tūkstančių klientų Lietuvoje ir Latvijoje bei tarptautiniai investuotojai patikėjo valdyti virš 600 mln. eurų vertės turto.
 
ERPB yra daugiašalis bankas, prisidedantis prie privataus sektoriaus ir verslumo plėtros 38 valstybėse, trijuose žemynuose. Jo akcininkai yra 66 valstybės, Europos Sąjunga ir Europos investicijų bankas. ERPB yra didžiausias institucinis investuotojas Moldovoje, šalyje iš viso investavęs virš 1,2 mlrd. eurų į 120 projektų.
 
„Horizon Capital“ yra privataus kapitalo bendrovė, valdanti į Moldovos ir Ukrainos ekonomikas investuojančius fondus. ERPB yra vienas iš investuotojų į „Horizon Capital“ fondus.