INVL Logo

ERPB, „Invaldos INVL“ ir „Horizon Capital“ konsorciumas laimėjo „Moldova-Agroindbank“ akcijų pardavimo aukcioną

Tarptautinis konsorciumas, kurį sudaro Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB), „Invalda INVL“ ir „Horizon Capital“ ir kuris veikia per Didžiosios Britanijos bendrovę „HEIM Partners“, laimėjo didžiausio Moldovos komercinio banko „Moldova-Agroindbank“ (MAIB) akcijų pardavimo aukcioną.
 
„HEIM Partners“ už 41,09 proc. MAIB akcijų pasiūlė 451,533 mln. Moldovos lėjų (23,031 mln. eurų).
 
ERPB vykdomasis direktorius finansinėms institucijoms Francis Malige pasveikino Moldovos institucijų apsisprendimą reformuoti bankų sektorių. Jo teigimu, vyriausybė pademonstravo stiprią politinę valią ir ryžtą išgryninti bankų sektorių. „Ji priėmė drąsų sprendimą palaikyti MAIB pardavimo procesą, kas be abejonės prisidės prie geresnių bankų paslaugų ir didesnių investicijų į Moldovos ekonomiką apskritai. Šiuo sprendimu vyriausybė sustiprino didžiules Moldovos nacionalinio banko pastangas konsoliduoti ir išskaidrinti bankų sistemą“, – sakė F. Malige.
 
„Šis sandoris yra reikšminga netiesioginė Lietuvos verslo investicija Moldovoje. Tikimės, kad tarptautinis konsorciumas į Moldovos bankų sektorių atneš vakarietiškus valdymo standartus bei prisidės prie finansų sektoriaus plėtros, tuo pačiu padidindamas MAIB vertę, kas kurtų naudą visoms suinteresuotoms šalims, taip pat ir investuotojams“, – sakė „Invaldos INVL“ prezidentas Darius Šulnis.
 
Į MAIB investuojantis tarptautinis konsorciumas sieks užtikrinti aukščiausius įmonių valdymo standartus, naujas technologijas ir veiksmingas struktūras, taip stiprindamas pirmaujančio Moldovos banko veiklą. MAIB yra didžiausias komercinis bankas Moldovoje. Šio banko turtas 2017 m. pabaigoje siekė 1,078 milijardo eurų, nuosavas kapitalas – 180 milijonų eurų.
 
„Invaldos INVL“ valdoma Lietuvos bendrovė „MD Partners“ ir ERPB turi po 37,5 proc., o privataus kapitalo valdytojas „Horizon Capital“ – 25 proc. „HEIM Partners“ akcijų.
 
„Invalda INVL“ šiuo metu valdo 100 proc. „MD Partners“ akcijų. „Invaldai INVL“ priklausančios turto valdymo bendrovės „INVL Asset Management“ valdomas subfondas „INVL Special Opportunities Fund“ yra įsigijęs „MD Partners“ konvertuojamųjų obligacijų už 4,475 mln. eurų. Gavus Moldovos centrinio banko leidimą, šios obligacijos bus konvertuotos į „MD Partners“ akcijas, po ko „INVL Special Opportunities Fund“ valdys 48,64 proc., o „Invalda INVL“ – 51,36 proc. „MD Partners“ akcijų.
 
„Invalda INVL“ yra viena pirmaujančių turto valdymo grupių Baltijos šalyse. Šios grupės bendrovėms daugiau kaip 190 tūkstančių klientų Lietuvoje ir Latvijoje bei tarptautiniai investuotojai patikėjo valdyti virš 650 mln. eurų vertės turto.
 
ERPB yra daugiašalis bankas, prisidedantis prie privataus sektoriaus ir verslumo plėtros 38 valstybėse, trijuose žemynuose. Jo akcininkai yra 67 valstybės, Europos Sąjunga ir Europos investicijų bankas. ERPB yra didžiausias institucinis investuotojas Moldovoje, šalyje iš viso investavęs virš 1,2 mlrd. eurų į 120 projektų.
 
„Horizon Capital“ yra pirmaujanti privataus kapitalo bendrovė, per fondus investuojanti Ukrainoje ir Moldovoje bei sukaupusi šiame regione 25 metų patirtį. Į jos valdomus fondus yra investavę daugiau kaip 40 institucinių investuotojų iš JAV ir Europos, o bendrovės valdomas turtas viršija 800 mln. JAV dolerių. Būdamas aktyvus pridėtinę vertę suteikiantis investuotojas, „Horizon Capital“ palaiko ateities viziją turinčius verslo atstovus, keičiančius verslo aplinką regione.