INVL Logo

Tyrimas: moterys reiklesnės būsimai pensijai, o investuoti renkasi daugiau vyrų

Dauguma šalies gyventojų mano, kad kokybiškam gyvenimui pensijoje reiktų 75-100 proc. gaunamų pajamų. Tokių pačių, kaip dabar gaunamos, pajamų pensijoje norėtų 44 proc. šalies gyventojų – 48,5 proc. moterų ir 39,7 proc. vyrų. Kad kokybiškai gyventi pensijoje pakaktų 75 proc. gaunamų pajamų, mano 30 proc. šalies gyventojų – kas trečias vyras (34 proc.) ir kas ketvirta moteris (27 proc.). Šias tendencijas atskleidė vienos pirmaujančių turto valdymo bendrovių Lietuvoje „INVL Asset Management“ užsakymu atliktas gyventojų investavimo ir taupymo įpročių tyrimas.
 
Įdomu tai, kad aiškinantis abiejų lyčių atstovų požiūrį į finansus, išryškėjo ne tik didesnis moterų reiklumas pajamoms pensijoje. Pastarosios dažniau mano, kad pensijai reikia pradėti kaupti anksčiau, tuo tarpu daugiau vyrų teigia investuojantys, be to, jie investicijoms kas mėnesį yra labiau linkę skirti didesnes sumas.
 
„Tyrimas rodo, kad didžioji dalis šalies gyventojų pensijoje norėtų išlaikyti tokias pačias ar panašias į dabartines pajamas. Ir nors natūralu, kad kiekvienas turi rasti savo būdą, kaip efektyviai tvarkytis finansinį gyvenimą, visgi akivaizdu, kad kuo anksčiau susimąstoma apie būsimas pajamas senatvėje, tuo daugiau yra galimybių pasirinkti įvairius kaupimo ir investavimo būdus bei galima ilgiau kaupti reikiamas lėšas pensijai, tam skiriant mažesnę pajamų dalį“, – sako „INVL Asset Management“ pensijų fondų ir mažmeninių pardavimų departamento direktorė dr. Dalia Kolmatsui.
 
Moterys dažniau mano, kad kaupti senatvei reikia pradėti anksčiau
 
Tyrimas atskleidė ir tai, kad moterys yra linkusios pradėti anksčiau rūpintis pensija. Pavyzdžiui, paklausus, kokio amžiaus reikėtų vėliausiai pradėti kaupti pensijai, kas trečia moteris (33,5 proc.) nurodė, kad tai reikėtų daryti būnant 19–25 metų. Tarp vyrų tokios nuomonės laikėsi mažiau apklaustųjų – 28,9 proc.
 
Taip pat paaiškėjo, kad 8,1 proc. moterų rekomenduotų pradėti kaupti pensijai vos sulaukus pilnametystės – jau nuo 18 metų, o tarp vyrų taip manančių buvo 6,6 proc. Pradėti rūpintis pensija būnant 26-35 metų rekomenduotų panašus skaičius – apie 30 proc. apklausos dalyvių, o 36-45 metų – 16,1 proc. vyrų ir 13,5 proc. moterų. D. Kolmatsui vertinimu, kuo anksčiau užsibrėžti finansinius tikslus yra prasminga tiek galvojant apie dabartį, tiek apie gyvenimą po keliasdešimt metų.
 
Vertinant pajamų šaltinius, iš kurių dažniausiai tikimasi pragyventi pensijoje, paaiškėjo, kad moterys palankiau vertina galimybes senatvėje pasinaudoti pensijų fonduose sukauptais pinigais – juos kaip galimą pajamų šaltinį nurodė daugiau nei kas trečia (36,1 proc.) apklausos dalyvė. Tokį pat atsakymą pateikusių vyrų buvo kiek mažiau – 32,7 proc. Įdomu ir tai, kad vyrai dažniau nei moterys galvoja pragyventi iš santaupų (atitinkamai 35,5 ir 30,9 proc.), o ketinančių pasikliauti „Sodros“ pensija skaičius yra panašus (88,7 proc. vyrų ir 89,8 proc. moterų). Dirbti ir pensijoje ketina 19,6 proc. moterų ir 20,8 proc. vyrų.
 
Finansinius klausimus remdamiesi savo patirtimi vyrai sprendžia dažniau
 
Nepaisant to, kad moterys dažniau mano, kad pensijai reikia pradėti kaupti anksčiau, jos rečiau sprendžia finansinius klausimus remdamosi savo patirtimi – tai darantys patys, remdamiesi savo patirtimi, teigė 40,6 proc. vyrų ir 36,1 proc. moterų. Paklausus, kuo labiausiai pasitiki tardamiesi dėl finansinių klausimų, sutuoktinio nuomonės šiais klausimais atsiklausia 28,7 proc. moterų, o tarp vyrų tokių – 23,6 proc. Įdomu, kad vertinant kitus dažniausius pasirinkimus atsakant į šį klausimą, panaši dalis vyrų ir moterų nurodė tėvus (atitinkamai 13,6 ir 11,3 proc.), banko ar finansų įstaigų konsultantus (10,2 ir 10,7 proc.).
 
Vertinant investavimo tendencijas, tyrimas atskleidė, kad investuoti renkasi daugiau vyrų: kad investuoja nurodė 18,7 proc. vyrų ir 14,3 proc. moterų. Be to, vyrai dažniau nurodė investicijoms skiriantys nuo 51 iki 100 eurų kas mėnesį (tiek skiria 37,5 proc. vyrų ir 27,1 proc. moterų). Tuo tarpu tarp skiriančių mėnesio investicijoms iki 20 eurų labiau dominavo moterys – tiek investavo 12,5 proc. moterų ir 4,8 proc. vyrų. Įdomu, kad kas mėnesį investuojantys nuo 21 iki 50 eurų ir nuo 101 iki 200 eurų teigė panašus skaičius vyrų ir moterų – atitinkamai apie 21 ir 15 proc.
 
Bendrovės „INVL Asset Management“ užsakymu šių metų vasarį reprezentatyvų šalies gyventojų investavimo ir taupymo įpročių tyrimą atliko bendrovė „Spinter tyrimai“. Tyrimo metu apklausta 1011 Lietuvos gyventojų nuo 18 iki 75 metų amžiaus.
 
„INVL Asset Management“ priklauso „Invaldos INVL“ grupei, kurios įmonės valdo pensijų ir investicinius fondus, alternatyvias investicijas, privataus kapitalo turtą, individualius portfelius bei kitas finansines priemones. Joms daugiau kaip 180 tūkstančių klientų Lietuvoje ir Latvijoje bei tarptautiniai investuotojai patikėjo virš 540 mln. eurų vertės turto.