INVL Logo

Investavimo apimtims augant, tikslai išlieka tie patys: pensijai, papildomoms pajamoms, vaikų studijoms ir būstui

Investavimo apimtys Lietuvoje palaipsniui auga. Remiantis Lietuvos banko duomenimis, bendras gyventojų profesionalams valdyti patikėtas turtas 2016 metų pabaigoje pasiekė 4,15 mlrd. eurų ir per metus išaugo 16,8 proc. Kad investavimo apimtys didėja, patvirtino ir šalies gyventojų nuomonės tyrimas – jo duomenimis, per praėjusius metus investuojančių Lietuvoje padaugėjo nuo 13 iki 16 proc.
 
Be to, per metus šiek tiek padaugėjo gyventojų, investicijoms skiriančių didesnes sumas, taip pat gana didelė gyventojų dalis teigė, kad renkasi ilgalaikes, daugiau kaip dešimties metų, investicijas. Tokias tendencijas atskleidė vienos pirmaujančių turto valdymo bendrovės Lietuvoje „INVL Asset Management“ užsakymu atliktas gyventojų investavimo ir taupymo įpročių tyrimas.
 
„Palaipsniui augančios investavimo apimtys ir orientacija į ilgalaikę perspektyvą džiugina – tai rodo, kad gyventojai labiau planuoja finansus. Šio pasirinkimo naudą patvirtina ir investicijų grąžos analizė, rodanti, kad ilgalaikis periodinis investavimas padeda auginti turtą ir išvengti žymesnio lėšų nuvertėjimo rinkoms svyruojant“, – sako „INVL Asset Management“ Investicijų valdymo departamento direktorius Vaidotas Rūkas.
 
Apklausos duomenimis, šių metų pradžioje, lyginant pernai tuo pačiu metu atlikta apklausa, padaugėjo investavimui skiriančių nuo 51 iki 200 eurų per mėnesį. Investuojančių 51-100 eurų išaugo nuo 21 iki 32 proc., 101-200 eurų – nuo 10 iki 15 proc. Nuo 35 iki 21 proc. sumažėjo investicijoms per mėnesį skiriančių 21-50 eurų ir nuo 14 iki 9 proc. – iki 20 eurų, nuo 6 iki 1 proc. – 201-500 eurų per mėnesį. Apskritai didesnes investavimui skiriamas sumas dažniau nurodė vyrai, didesnių pajamų grupės atstovai ir didmiesčių gyventojai.
 
Tarp investuojančių šiemet 42 proc. teigė, kad investuoja daugiau kaip 10 metų laikotarpiui, 5-10 metų – 26 proc., 1-5 metams – 21 proc. Vertinant planus, investicijų apimčių per artimiausius metus neplanuoja keisti 56 proc., jas didinti ir greičiau didinti linkę – 15 proc., mažinti ir greičiau mažinti – 6 proc. apklausos dalyvių.
 
Tuo tarpu pagrindiniai investavimo tikslai išliko tie patys – investuojant tikimasi sukaupti pensijai (49 proc. šiemet ir 50 proc. pernai), papildomoms pajamoms šalia uždarbio (atitinkamai 44 ir 32 proc.), vaikų studijoms (21 ir 13 proc.), būstui (20 ir 14 proc.), automobiliui (10 ir 7 proc.).
 
Tarp penkių patikimiausių investuoti turto klasių labiausiai vertinamas investavimas į būstą ir būstą nuomai, auksą, pensijų fondus ir pasaulio akcijas. Įdomu, kad investuojantys žymiai labiau vertina investavimą į pensijų fondus – net 38 proc. investuojančių mano, kad tai patikima, lyginant su 14 proc. neinvestuojančių. Pasaulio akcijas kaip patikimą investiciją dažniau įvardijo didmiesčių gyventojai.
 
Per metus šiek tiek pasikeitė ir neinvestuojančių požiūris į tai, ko reikia, kad jie pradėtų investuoti. Teigiančių, kad norint pasiryžti investuoti, reikia didesnių pajamų šiemet išaugo iki 76 proc. (pernai buvo 60 proc.), taip pat šiemet daugiau gyventojų orientuojasi į garantuotą investicijų grąžą (23 proc. lyginant su 19 proc.), tačiau mažiau mano, kad reikia finansų rinkų išmanymo (23 proc. lyginant su 33 proc.). Didesnes pajamas dažniau įvardijo mažesnių miestų ir rajonų centrų gyventojai. Geresnis rinkų išmanymas dažniau paskatintų vidutines ir didesnes pajamas turinčius respondentus.
 
Lietuvos banko duomenimis, 2016 m. pabaigoje bendras šalies namų ūkių likvidus finansinis turtas* siekė 18,6 mlrd. eurų ir per metus išaugo 8,1 proc. Profesionalams valdyti patikėtas turtas (pensijų, investicinių fondų, gyvybės ir ne gyvybės draudimo bei anuiteto įsipareigojimai) padidėjo 16,8 proc. iki 4,15 mlrd. eurų.
 
Didžiausią dalį jame sudarė pensijų fondai – 2,57 mlrd. eurų, ši suma per metus išaugo 18,2 proc., investicinių fondų valdomas turtas buvo 0,48 mlrd. eurų ir per metus išaugo 17,9 proc., o gyvybės ir ne gyvybės draudimo ir anuiteto įsipareigojimai – 1,1 mlrd. eurų, atitinkamai padidėję 13,4 proc. Indėlių buvo sukaupta 11,9 mlrd. eurų ir per metus padidėjo 5,7 proc.
 
Bendrovės „INVL Asset Management“ užsakymu šių ir praėjusių metų vasarį reprezentatyvius šalies gyventojų investavimo ir taupymo įpročių tyrimus atliko bendrovė „Spinter tyrimai“. Tyrimų metu apklausta po 1011 Lietuvos gyventojų nuo 18 iki 75 metų amžiaus.
 
„INVL Asset Management“ priklauso vienai pirmaujančių turto valdymo grupių Baltijos šalyse „Invalda INVL“. Šios įmonės valdo pensijų ir investicinius fondus, alternatyvias investicijas, privataus kapitalo turtą, individualius portfelius bei kitas finansines priemones. Joms daugiau kaip 180 tūkstančių klientų Lietuvoje ir Latvijoje bei tarptautiniai investuotojai patikėjo virš 520 mln. eurų vertės turto.
 
*Šalies namų ūkių likvidus finansinis turtas – vertinamas turtas: pinigai ir indėliai, gyvybės ir ne gyvybės draudimo ir anuiteto įsipareigojimai, investiciniai fondai, pensijų̨ fondai, skolos vertybiniai popieriai ir paskolos, biržinės akcijos. Šaltinis: www.lb.lt: finansinių sąskaitų statistika, namų ūkiai.